Welke omvormer is er voor mijn systeemgeschikt?

Bij het kiezen van een juiste omvormer is het van belang om u even in de materie te verdiepen. Een omvormer is van groot belang voor de renderen van uw systeem. Wij kijken onafhankelijk naar de diverse producten die in de markt verkrijgbaar zijn. Uit ervaring moeten wij vaststellen dat we veel combinatie zonnepanelen-omvormer langs zien komen die gewoonweg niet optimaal zijn. Hierna volgen een aantal punten waaraan een omvormer moet voldoen en welke winsten er kunnen gehaald worden met de verschillende systemen.

Bekijk al onze omvormers

Vermogen omvormer

Het vermogen van een omvormer dient afgestemd te zijn op de totale capaciteit van de zonnepanelen. De capaciteit van zonnepanelen wordt aangeduid met de eenheid WP. Dit betekent dat onder ideale omstandigheden (25 ° Celsius) 1000 W wordt geprojecteerd op het zonnepaneel het afgegeven vermogen wordt aangegeven met Watt Piek. Het Piekvermogen van de omvormer ligt 10-20% hoger dan het vermogen wat de omvormertype aangeeft.

In de regel wordt gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen. Maar laat uw installateur even een berekening maken op basis van de praktijksituatie. De hellingshoek, plaats in Nederland en oriëntatie ten opzicht van het zuiden bepalen daarbij welke omvormer u nodig heeft.

Heeft schaduw effect op het functioneren van mijn zonnepanelen?

Heeft u last van schaduw dan is dit punt zeer relevant. Het vermogen van de zonnepanelen wordt namelijk bepaald door de zwakste schakel in een serie, ofwel het zonnepaneel met schaduw. Dit is op 2 manieren op te vangen:

  • Door een aparte lus (string) te maken van zonnepanelen die op een bepaald moment gelijktijdig in de schaduw komen te liggen. Daarvoor moet u wel kiezen voor een omvormer met meerdere trackers. Een tracker optimaliseert namelijk het vermogen van een lus. Bij de eigenschappen van omvormers staat altijd aangegeven hoeveel trackers de omvormer heeft. Let wel: per lus dient u wel minimaal 5 zonnepanelen aan te sluiten, anders krijgt de omvormer te weinig vermogen om überhaupt zijn werk te kunnen doen.
  • Door te kiezen voor power- optimizers of micro-omvormers. Dit zijn regelunits die achter elk zonnepaneel worden geplaatst en elk zonnepaneel individueel optimaliseert. De power optimizers worden op een speciale omvormer aangesloten.

Omvormer, aansluiten op groep

Belangrijk aspect bij de keuze de omvormer is uw huidige hoofdaansluiting. In Nederland kan de hoofdaansluiting gezekerd zijn met 25A, 35A of 40A. Er is een regel dat een groep een factor 1,6 lager moet zijn dan de hoofdaansluiting. Stel dat u een 40A hoofdaansluiting heeft, dan mag op een groep maximaal 25A (40/1,6) aangesloten worden. Dit betekent dat u qua vermogen maximaal 25A * 230V = 5.750 Watt mag aansluiten.
Hieronder een overzicht van maximale aansluitwaarden, 1- of 3-fase:

Hoofdaansluiting Max groepzekering Max vermogen installatie
1 x 25A 16A 3680 Watt
1 x 35A 25A 5750 Watt
1 x 40A 25A 5750 Watt
3 x 25A 3 x 16A 3 x 3680 Watt
3 x 35A 3 x 25A 3 x 5750 Watt
3 x 40A 3 x 32A 3 x 7360 Watt
3 x 63A 3 x 40A 3 x 9200 Watt
3 x 80A 3 x 50A 3 x 11500 Watt

Omvormers maken geluid

Omvormers zijn niet geheel geruisloos. Het geluid is afhankelijk van de koeling. Als er gebruik wordt gemaakt van een ventilator, dan hoort u de ventilator aanslaan. Maar ook omvormers met een convectiekoeling zult u horen. De omvormer staat ’s nachts uit en als het licht wordt zal de omvormer inschakelen hierbij worden een aantal relais ingeschakeld dit maakt geluid. In de specificaties van de omvormer kunt u aflezen hoeveel geluid in decibel er maximaal wordt geproduceerd. Advies. Hang de omvormer niet in de slaapkamer of aan een muur die grenst aan een slaapkamer, het geluid kan als storend gevonden worden als in de zomer ‘s morgens zeer vroeg de omvormer inschakelt.

Uitlezen/monitoring

Het monitoren van uw zonnepanelen verloopt altijd via de omvormer. De omvormer dient dus uitgelezen te worden. Niet alle omvormers bieden hiervoor standaard oplossingen. Hier een overzicht van mogelijkheden:

Via Ethernet

Uw omvormer wordt dan aangesloten via een netwerkkabel op uw router. Vervolgens wordt een verbinding gemaakt met de servers van de fabrikant. Via een App of website kunt u dan vanaf elke plek de prestaties van uw zonnepanelen inzien. Dit type verbinding is zeer praktisch en stabiel. Echter bieden niet alle fabrikanten ethernet aan, soms moet er optioneel een module aangeschaft worden.

Via Wifi

Dit is eigenlijk hetzelfde principe als via ethernet. Alleen hoeft er geen netwerkkabel getrokken te worden tussen de omvormer en router. Dat is een voordeel ten opzichte van een kabelverbinding via ethernet, alleen is deze verbinding natuurlijk iets minder stabiel. Bovendien kost een Wifi-verbinding ook vermogen. Niet veel, maar altijd een beetje.
Als de omvormer is voorzien van een monitorings-unit dan is het mogelijk om storingen of problemen snel op te lossen. Als er een storing is dan wordt er een e-mail verstuurd naar u en/of naar ons zodat het probleem snel gelokaliseerd kan worden en er actie kan worden ondernomen.

Garantie voor omvormers

De meeste omvormers geven een garantie van 5 jaar. Meestal kan je daar een garantie tot 10 jaar bijkopen. Dit is te zien als een verzekering. Fabrikanten rekenen dan heel erg simpel: wat zijn de kosten voor het geven van extra garantie en welke extra opbrengst staat daar tegenover. Je kan er zeker van zijn dat dit voor fabrikanten positief uitvalt. Met andere woorden: de kans dat de omvormer tussen 5 en 10 jaar kapot gaat is betrekkelijk klein. Wel gaat de gemiddelde omvormer 12 tot 15 jaar mee, daarna moet deze vervangen worden of voorzien worden van nieuwe onderdelen waarna de omvormer weer jaren vooruit kan. Niet bij elke omvormer is dit mogelijk.

Bekijk al onze omvormers

Logo webshop Logo datasheet